Zilnic cineva reclama nevoia de reparatie a managerului, de a-l indopa cu lidarsip, doar, doar va deveni mai bun. Angajati in suferinta sau traineri in management (unii traineri n-au condus in viata lor nimic, eventual masina) dau sfaturi managerilor pentru schimbare.
Daca managerul are capacitate interna de a conduce sau a fost promovat in functie prin aruncare dupa principiul „lasa ca invata el din mers”, sunt aspecte ce nu stau in puterea angajatului.
Singurul control al angajatului este asupra propriului comportament, invatand managerul cum sa il trateze. Tiparul de atasament, dobandit in copilarie, va dicta comportamentul si maniera prin care angajatul se exprima: cum se face auzit si luat in seama, cum oglindeste disconfortul resimtit in relatia cu seful, cum infrunta ideile ce i se par nepotrivite, cum alege momentele de a oferi feedback sefului, cum se inscrie in agenda managerului chiar cand aceasta este haotica, cum se implica in solutii si tactul cu care le impune, cat de realist analizeaza asteptarile sale potrivit posibilitatilor afacerii.
Deslusirea stilului propriu de atasament ne ajuta sa ne intelegem punctele tari si vulnerabilitatile in relatii si impactul lor in functionarea si performanta la munca.
Relatiile de azi cu cei care detin puterea si autoritatea sunt dictate de modul de raportare la putere si autoritate din familie.
Adultul cu atasament sigur face relatii stabile, fara conflicte, se simte confortabil cu seful, curajul de a-si exprima opiniile este ridicat, si amanarea, teama de esec, respingerea au valori scazute in viata sa.
Angajatul cu un stil de atasament nesigur anxios a dezvoltat un sentiment de subapreciere al propriei persoane, acordand o mare incredere celorlalti. Nesiguranta lui alimenteaza teama de a-si expune opiniile managerului, este stresat de modul in care este perceput. Risca sa ajunga in burnout incercand sa compenseze nesiguranta, incarcandu-se cu un volum de munca prea mare.
Angajatul cu un atasament nesigur evitant este distant in relatii, prefera independenta, are nevoie sa detina controlul, ar putea avea o perceptie negativa asupra colegilor si sefului.
Amestec intre cele doua stiluri anterioare de atasament nesigure, stilul nesigur dezorganizat, alterneaza intre anxietate si evitare ridicate. Comportamentul la munca este ambiguu si contradictoriu, creand dificultati in relatiile sale cu seful sau colegii.
Constientizarea propriei valori, respectul in limbaj, analiza propriului stil de atasament si a personalitatii sefului, il ajuta pe angajat sa evalueze care este partea sa in relatia dificila cu managerul. O evaluare negativa a managerului doar pentru ca e …. sef, duce la alegeri viitoare nepotrivite (chiar la repetitie).
Manageri nepregatiti, incapabili sau care traverseaza perioade dificile in propria viata vor exista intotdeauna, claritatea in evaluarea si gestionarea relatiei cu seful sta in puterea angajatului. Cum bine afirma Will Folley „Lumea e plina de cactusi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne asezam pe ei.”