Manageru’ vinovatul de serviciu

M

Comportamentul managerului este un motiv al demisiei invocat de 60-70% din angajați. Statistica se bazează pe experiența celor 10 ani de coaching și facilitare program de leadership în peste 10 locații din Romania.

Argumentele sunt variate: șef dificil, nepoliticos, nu ascultă nimic, cu pretenții ireale, habar-navist, fără abilități de conducere, îngamfat și multe alte “metafore” tari, unele amendabile literar.

Respect întotdeauna opinia angajatului, întemeiată pe sentimentele și percepțiile personale și propun celor care îmi solicit suportul amănarea demisiei pentru o analiză importantă în alegerile viitoare. La finalul analizei, decizia le aparține.

Ce ar fi de analizat în cazul nefericit în care te găndești la demisie:

1.    Ce anume te deranjează la actualul șef: listeaza atitudine, comportament, vocabular. În activitățile zilnice ce ai vrea sa facă diferit în relația cu tine? Verifică dacă el știe ce iți dorești, ai exprimat clar ce te deranjează și iți face rău.

2.    Enumeră aspecte CLARE de comportament pe care le dorești de la viitorul manager.  În interviul de recrutare adresez această întrebare și în 8 din 10 cazuri, candidatul răspunde cu “Să fie bun si ințelegător, deschis si să știe meserie”. Acestea sunt niște vorbe înșirate, nu dorințe clare.

3.    Care sunt reproșurile șefului tău cu privire la atitudinile și comportamentele tale? Au mai fost menționate și de alții înainte? Le primești și în in viata personală? Nelucrate, aceste atitudini vor fi duse de tine oriunde te vei angaja.

4.    Obiectivele tale sunt diferite de ale lui? În parteneriatul de la job, ca și în cel din cuplu,  țelul comun este baza relației. Fără el nu exista de fapt o relație.

5.    Ai lucrat personal la trasarea propriilor obiective cu cifre, termene, plan acțiune /plan implementare? Nu porni de la premisa că șeful știe întotdeauna cum să traseze obiectivele.  În fond sunt ale tale și tu ai nevoie să le știi, să te simți confortabil cu ele.

6.    Maniera în care prezinți informația, opiniile proprii, vorbești la obiect, în cifre și soluții, ai curajul să îl folosești pe „NU”.

7.    Ce ai schimba dacă tu ai fi in postura managerului, în contextul procedurilor și standardelor impuse de companie?

8.    Ai expus situația ta unui superior al șefului cu date, cifre, consecințe financiare ale relației defectuoase în rezultatul tău, fără acuze, exprimănd așteptarile tale concret.

În medie, în 50% din cazurile lucrate în coaching, analiza arată că NU șeful este problema. Inconștient, angajatul proiectează pe manager o serie de aspecte negative: o viziune proprie distorsionată asupra autorității, asemuirea cu un părinte sever, dorința de a ocupa altă poziție, pur si simplu activitățile actuale nu mai prezintă interes,etc. Toate adunate pot fi mai ușor cuprinse într-o declarație simplă : „manageru’ e vinovat”.

Analiza poate confirma un manager agresiv, nepoliticos, arogant, care iși asumă meritele, conduce prin „dezbină si stăpânește”. Este un indiciu că managerul are o încredere în sine scăzută, și decizia angajatului de a pleca este întemeiată.

Demisia în grabă, la nervi, fără o analiză în alegerea următorului job, aduce pe moment satisfacție. În urmatoarea perioadă însă poate conduce la dezamăgire, anxietate, chiar la depresie.

Fără clarificarea credințelor personale în relația cu șeful actual,  probabilitatea de a alege același tip de manager  în urmatorul job este de 99,99%.

About the author

Gabriela Badina
By Gabriela Badina